CV ketel

Een CV ketel hoeft niet alleen op gas of elektriciteit te werken, veel huishoudens in Vlaanderen hebben nog een ketel die werkt op mazout. Mazout is een ander woord voor huisbrandolie, gemaakt uit petroleum (aardolie). Mazout is makkelijk te krijgen en eenvoudig in gebruik. Hiervoor heb je wel een speciale CV ketel nodig en een officieel goedgekeurde opslagtank. Het verbrandingsprincipe is dezelfde als voor gas. Door een bepaalde verhouding met zuurstof, verbrandt de olie en maak je energie. Deze energie verwarmt water. Het werkt dus ook op een zonneboiler.

Voorwaarden CV mazoutketel

De keuringen van een mazoutketel van meer dan 20 KW zijn strenger dan die voor een gasketel. Een keuring moet ieder jaar plaatsvinden waarbij je 2 verklaringen krijgt, 1 voor de reiniging en 1 voor de verbrandingsuitstoot. De keuringen bestaan uit het mechanisch reinigen van het hele systeem, inclusief schoorsteen. Daarnaast worden de filters eventueel vervangen en wordt de brander afstelling gemeten.

Keuze voor een ketel

Als je toe bent aan een nieuwe ketel, kun je kiezen voor een mazoutketel of een ketel op gas. Je kunt de keuze bepalen op milieuvriendelijkheid, de prijs van de brandstof en de aanschafprijs.

Een moderne mazoutketel is in het gebruik zuiniger dan een aardgas ketel, maar heeft een hogere CO2 uitstoot. Het jaarbedrag dat je spaart in verbruik van je brandstof is gemiddeld €250 per jaar. Echter, dit is afhankelijk van de prijs van aardgas tegen aardolie. De prijzen van olie en gas schommelen en zijn niet van elkaar afhankelijk. Hoe de prijzen de komende jaren zullen zijn weet niemand.

De aanschaf van een mazoutketel is duurder. Bij dezelfde maat en hetzelfde vermogen zit er een prijsverschil tussen van gemiddeld €3.000. Het duurt dus 12 jaar voordat je dat bedrag hebt terug verdiend als de prijsverhouding tussen gas en olie blijft zoals deze nu is. Zie ook deze website over CV-ketels.