Dakherstel

Voordat je een zonneboiler gaat plaatsen moet je kijken of je dak herstel nodig heeft. Deze kan namelijk kapot zijn of er kunnen kapotte dakpannen liggen. Het grote voordeel van een dak met EPDM dakbedekking daarentegen is dat het materiaal makkelijk aan te brengen is. Het rubber wordt gewoon op het dak gelijmd met een dakprimer en je hebt hier geen brander voor nodig om het te verwarmen, zoals dat wel het geval is bij een bitumen dak.

Het herstellen van een EPDM dak is vergelijkbaar met een bitumen dak waarbij een reparatiestrook van het materiaal over het te herstellen gebied wordt geplaatst. Het verschil is dat bij een bitumen dak deze reparatiestrook eerst met behulp van een brander verwarmt moet worden waarna het weer als één geheel kan worden gemaakt met de bestaande dakbedekking. Bij een EPDM dak hoeft dit verwarmen niet en kan de reparatiestrook van EPDM gewoon met een primer op het te herstellen gebied worden gelijmd. Het is dus veel eenvoudiger om een EPDM dak te herstellen dan alle andere soorten dakbedekking voor platte daken. Dit scheelt een huiseigenaar dus uiteindelijk in de kosten voor reparatie.

  • Een zonneboiler kan zowel op een dakpannen dak gelegd worden als een plat dak met EPDM of bitumen.

Zelf herstellen

Omdat het heel makkelijk is om een EPDM dak te herstellen kan je dit ook gemakkelijk zelf doen. In de meeste gevallen is dit ook aan te raden, omdat een lekkage van het dak vaak zo snel mogelijk opgelost dient te worden om verdere schade tegen te gaan. Wanneer je dit dus zelf kan doen dan hoeft er niet gewacht te worden op een dakwerker en hoef je ook geen extra kosten te betalen voor een spoedreparatie. Je kunt simpelweg een EPDM dakbedekking reparatiestrook bestellen met de daarvoor benodigde primer om het aan te brengen.

Bestudeer wel eerst goed het te herstellen gebied op het dak zodat je precies weet welk formaat EPDM je nodig hebt om het dak te herstellen.

Pas op voor asbest in het dak!

Natuurlijk kan het nodig zijn om het dak te renoveren. Het is dan goed om te kijken of er ook asbest in voorkomt. Als dit het geval is dan is het belangrijk om het asbest weg te halen. Asbest en vooral de asbest stofvezels kunnen voor volop verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Nog steeds sterven er in België en in de rest van de wereld vele mensen aan de gevolgen en problemen van asbest. Het is beter om dit te voorkomen.

Het is slim om eerst een asbestverwijdering bedrijf in te schakelen om daarna het dak op de best mogelijke manier te renoveren. Je hebt dan een gezond en een mooi dak! Vraag voor beide onderdelen van het proces meerdere offertes op om zo een goed beeld van de totale kosten te krijgen.