Werking

Een zonneboiler werkt vrij eenvoudig, want je hebt maar een zonnecollector en een buizensysteem nodig. Daardoor is het mogelijk om warm water op te weken, een paneel ter grootte van 3 m2 ligt op het dak welke zonnestralen opvangt en een vloeistof verwarmt. Een pomp pompt het warme vloeistof weer naar een warmtewisselaar in huis welke er water mee kan verwarmen.

Er is een opslagvat waar water wordt opgeslagen, deze kan 100 liter, maar ook 300 liter zijn. Hoe groter je gezin hoe groter het vat dient te zijn. Wist je dat het 90 graden kan zijn in dit vat? Daardoor werkt het systeem op eenzelfde manier als een CV ketel en krijgen bacteriƫn geen kans zich te ontwikkelen in de buizen.

Wat als je te veel gebruikt?

Als er geen warm water meer in het vat zit dan kan je te maken hebben met een tekort. Over het algemeen heb je nooit een tekort aan warm water omdat er een naverwarmer is. Deze is alleen een stuk duurder in gebruik en is het verstandig om een vat te kiezen die niet te klein of te groot is. Zo kun je optimaal besparen van zonne-energie.